Vzdrževanje ravnovesja je pri človeku zelo pomembno, zato je doma dobro izvajati vaje za ravnotežje.

Kaj vse vpliva na naše delovanje ravnotežja:

  • Vidni sistem,
  • Somatosenzorični sistem,
  • Vestibularni sistem v notranjem ušesu.

Če samo eden od teh sistemov ne deluje pravilno ali je poškodovan, to lahko opazimo kot težave pri ravnotežju. Pri rehabilitaciji je zelo priporočljivo izvajati vaje za ravnotežje, ki so pomoč pro rehabilitaciji živčno mišičnih bolezni kot so na primer poškodbe možganov, možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, poškodbe živcev, demenca in podobno. V veliko pomoč so tudi pri ortopedskih poškodbah kot so obraba kolka, strgane vezi, težave s hrbtenico, zlom medenice, kostni rak in podobno.

vaje za ravnotežje

O tem kolikokrat moramo izvajati vaje nam svetuje izkušen fizioterapevt, ki glede na vaš življenjski stil določi diagnozo. Pravilno izvedene vaje za ravnotežje se načeloma izvajajo vsak dan, vsaj po 5 minut. Če se nam na začetku pojavi vrtoglavica lahko vaje izvajamo leže. Ko vrtoglavica mine pacient vstane in vaje poskuša izvajati v stoječem položaju.

Če se pri kateri vaji pojavi vrtoglavica ostanite mirni, saj s tem ni nič narobe. Čisto normalno je, da možgani potrebujejo nekaj časa, da se prilagodijo na novo stanje. K izboljšanju ravnotežja pripomore tudi to, da se pacient čim hitreje vrne v normalno življenje in se ukvarja z vsakdanjimi stvarmi. Ko se ravnotežje spet normalno vzpostavi, je še vedno priporočljivo, da pacient opravlja vaje za ravnotežje in tako poskrbi, da se bo njegovo stanje izboljšalo na dolgi rok.

Težave s ravnotežjem večinoma prizadenejo starejše ljudi. Dobro je, da se v taki situaciji odločite za fizioterapijo na domu. Lahko se naročite na brezplačen pregled, kjer dobite potrebne informacije. Fizioterapevt po nato določil vaše telesne sposobnosti in vam predlagal okviren načrt terapije. Tako se boste bolje počutili v svoji koži, poleg tega pa bo vaše življenje spet postalo lažje in kvalitetnejše.