Prav vsak domači mojster mora v svoji delavnici imeti brusilnik. Kotna brusilka ali kot jo po domače imenujemo ‘fleksarca’ je zelo priročen delovni pripomoček, ki ga lahko najdete v vsaki domači delavnici in profesionalnemu industrijskemu obratu. Omogoča vam, da obdelujete najrazličnejše materiale. Z njo lahko režemo, brusimo in poliramo.  Čeprav vsaka kotna brusilka deluje po istem principu, pa vendar ni vseeno kakšno izberete. Med seboj se namreč močno razlikujejo – nekatere so primerne za rezanje, druge za brušenje, tretje pa se uporablja za poliranje. Izbira je zato odvisna od potreb vašega dela in materialov, ki jih pri tem uporabljate. Pred samim nakupom se je zato priporočljivo posvetovati s strokovno usposobljenim svetovalcem.

kotna brusilka

Izberite ustrezno kotno brusilko

Delovna oprema, ki si jo izberete, mora biti prilagojena delu, ki ga opravljate. Enako velja tudi pri nakupu kotne brusilke. Ta mora biti dovolj zmogljiva, priročna in udobna za uporabo ter izdelana po vseh mednarodnih standardih o zaščiti med delom.

Kako močna kotna brusilka se bo znašla v vaši delavnici, je odvisno predvsem od tega, kakšna dela boste z njo opravljali ter s kakšnim materialom se boste srečevali. Brusilka, ki je namenjena poliranju mora imeti 500 V, tista za brušenje 1000 V, za rezanje pa 1500 V. Še posebej močno brusilko boste potrebovali za rezanje kovin – ta naj zato ima 2500 V.

Ohišje kotne brusilke mora biti kompaktno in stabilno. Ročaj naj bo ergonomsko oblikovan in narejen tako, da blaži tresljaje. Tako se boste lahko lotili tudi dolgotrajnejših in bolj zahtevnih nalog. Če je le mogoče, izberite ročaj z možnostjo obojestranske montaže, saj bo tako vaše delo kar se da natančno in seveda varno.

Zelo velika prednost je, da izberete lahko brusilko, saj omogoča lažje delo. Vendar pa mora biti izbrana brusilka, ne glede na to, za kaj jo boste uporabljali, varna in kvalitetno izdelana. Zato izberite tisto kotno brusilko, ki je izdelana iz kakovostnih materialov in ima vgrajene vse potrebne varnostne zaščite, ustrezno prezračevanje in blokade, ki onemogočajo preobremenitev.