Celiakija prehrana je poseben jedilnik v primeru celiakije, saj jo običajno zdravimo tako, da iz prehrane izključimo živila, ki vsebujejo gluten. To preprečuje poškodbe črevesne sluznice in s tem povezane simptome, kot sta driska in bolečine v trebuhu. Celiakija prehrana pomeni brez glutenska prehrana, katero najdete dosti na internetu in v trgovinah, saj je teh težav vedno več in veliko ljudi ne ve, da ima to nevarno bolezen. Pogosto jo imajo že dojenčki in otroci. Alergene reakcije lahko povzročijo tudi zadušitve, zato vzemite znake celiakije zelo resno in pojdite na pregled.

celiakija prehrana

Če imate celiakijo, morate za vse življenje prenehati uživati vse vire glutena, kar vam omogoča celiakija prehrana. Vaši simptomi se bodo vrnili, če boste uživali živila, ki vsebujejo gluten, kar bo dolgoročno škodovalo vašemu zdravju. Morda se to sliši težko izvedljivo, vendar vam lahko osebni prehranski svetovalec pomaga in svetuje, kako obvladati svojo prehrano. Vaši simptomi bi se morali znatno izboljšati v nekaj tednih po začetku diete brez glutena. Vendar pa lahko traja do dve leti, da se vaš prebavni sistem popolnoma pozdravi. Vendar je celiakija prehrana s posebnim jedilnikom obvezna vse življenje.

Na srečo se celiakija prehrana da dobiti zadnje čase tudi v restavracijah, kjer se vse bolj zavedajo te težave. Splošni zdravnik vam bo ponudil letni pregled, med katerim bodo izmerili vašo višino in težo ter pregledali vaše simptome. Vprašali vas bodo tudi o vaši prehrani in ocenili, ali potrebujete dodatno pomoč ali strokovni prehranski nasvet. Ko vam prvič odkrijejo celiakijo, vas bodo napotili k dietetiku, ki vam bo pomagal prilagoditi se vaši novi prehrani brez glutena. Prav tako lahko zagotovijo, da je vaša prehrana uravnotežena in vsebuje vsa hranila, ki jih potrebujete.

Če imate celiakijo, ne boste mogli več jesti živil, ki vsebujejo ječmen, rž ali pšenico, vključno z moko, zdrobom, durumom, kus-kusom in piro. Tudi če zaužijete le majhno količino glutena, na primer žlico testenin, imate lahko zelo neprijetne črevesne simptome. Če boste še naprej redno uživali gluten, boste tudi izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj zapletov, kot sta osteoporoza in nekatere vrste raka.