Ste vedeli, da obstaja storitev spletnega gostovanja, s katero lahko tudi zaslužite? Imenuje se »reseller gostovanje«, za katero (redko) uporabljamo tudi ime v slovenščini – spletno gostovanje za nadaljnjo prodajo. Preden podamo odgovor na vprašanje iz naslova prispevka, razložimo, za kaj točno pri tej storitvi sploh gre. Najverjetneje boste na podlagi predstavitve storitve že sami ugotovili, kdo se za reseller gostovanje odloča najpogosteje.

Pri reseller gostovanju (Gostovanje.co) naročnik zakupi večji paket gostovanja, na primer 30 GB. Ob naročilu prejme dostop do nadzorne plošče, kot je denimo WHM, znotraj katere lahko ustvarja poljubno velike manjše pakete. Tem določi tudi poljubne cene, po katerih pakete prodaja svojim oziroma končnim naročnikom. Vsak končni naročnik prejme dostop do svoje nadzorne plošče, na primer do cPanel, prek katere ureja zakupljeni paket gostovanja. V nadzorni plošči tako denimo dodaja nove domene, ustvarja e-poštne predale, na strežnik prenaša datoteke, ustvarja podatkovne baze, dostopa do varnostnih kopij ipd.

reseller gostovanje

Končni naročnik za svoj paket plačuje osebi (ali podjetju), ki je zakupila reseller gostovanje. Verjetno se vam na tem mestu poraja vprašanje, ali končni naročnik vidi, kdo je dejanski ponudnik gostovanja. Zagotovo ne na računu, prav tako tudi ne v nadzorni plošči. Lahko pa recimo uporabi WHOIS poizvedbo, ki med drugim izpiše tudi ponudnika gostovanja, DNS zapise in podobno. Če povzamemo – do podatka se da priti, vendar se bo običajen uporabnik moral za to kar potruditi.

Omenili smo že, da reseller gostovanje omogoča ustvarjanje dobička. Če zakupimo 30 GB prostora za 150 € na leto, nato pa kreiramo 30 manjših paketov in jih prodamo za 2 € na mesec, že ustvarimo kar lep prihodek. Na ta način v enem letu zaslužimo 720 €, kar predstavlja dobiček v višini 570 €. Izračun je seveda precej poenostavljen, a okvirno sliko, kako »funkcionira« reseller gostovanje, boste dobili.

Torej, bi na podlagi do sedaj napisanega znali sami povedati, komu je reseller gostovanje pisano na kožo? Se vam svita, kdo bi iz opisane storitve lahko iztržil največ? Zagotovo agencije in posamezniki, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani. Marsikateremu njihovemu naročniku je namreč odveč iskati ponudnika gostovanja – mnogo raje vidi, da za to poskrbi kar tisti, ki mu je izdelal spletno stran, pa čeprav mora za to plačati nekoliko več.

Za reseller gostovanje se odločajo tudi posamezniki, ki imajo veliko število spletnih strani. Glavna prednost je v tem, da lahko kreirajo poljubno število cPanel računov in tako spletne strani med seboj povsem ločijo.