Ali ste na počitnicah in bi si radi malo oddahnili? Oštarija Herbelier je hotel in restavracija v bližini Novega mesta. Novo mesto je eno izmed največjih mest na Dolenjske in ga zato kličejo tudi vladar Dolenjske. Zgrajen je iz dveh delov – stari in novi del. Stari je manjši in je dolg le 250 metrov. Zgrajen je na majhnem polotoku obdaja pa ga reka Krka. Novi del pa je večji in bolj poseljen kot stari. Novo mesto je obdano z enimi od največjih hribov, ki so v večini prekriti z gozdom. Na eni strani ga obdaja tudi gora oziroma hrib, ki je najbolj primeren za vinogradništvo.

 

Zgodovina novega mesta poteka že od Habsburžanov naprej. Kasneje so ozemlje zajeli tudi Rimljani. Na ozemlju Novega mesta, s našli kar 22 situl, kar je največ situl najdenih na enem mestu na svetu. Situla je kot železna posoda, ki je porisana oziroma ima nase zvarjene slike, ki predstavljajo tisti čas, v katerem so ljudje takrat živeli. Predstavlja od vojn, do miru, do tega kako kmeti opravljajo svoje delo. Druga bolj znamenita najdba so steklene jagode. Kaj so steklene jagode se vprašate. To so v bistvu stekleni izdelki, kot nekakšen nakit. Te steklene jagode so nato bile še okrašene, da so bile še lepše oziroma dražje. Vse te zanimive najdbe so shranjene in predstavljene v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Tam imajo še več zanimivih in lepih zgodovinskih najdb.

Hotel in restavracija Oštarija Herbelier je lep hotel, lociran nekje na obrobju Novega mesta. Ima prečudovito naravo in odlično postrežbo in ponudbo. Hotel ni preveč drag, glede na to kaj vse ponuja. V sam hotel oziroma restavracijo lahko pridete le prespati v hotel, jesti v restavracijo, oboje, lahko pa najamete tudi električno kolo.