Slovensko podjetje LKR je veliko podjetje z dolgo tradicijo v železarstvu in keramiki. Specializirana družba LKR je sposobna proizvesti tehnološko zelo zahtevne majhne in velike ulitke iz kovin in ognjeodporne keramike za vse namene. Podjetje izdeluje modele, simulacijo trdne snovi, toplotno obdelavo, zagotavljanje kakovosti in lasersko varjenje. Imajo livarno, strojno obdelavo in toplotno obdelavo. Izdelujejo velike predmete za največje projekte, kot so hidro elektrarne, toplarne, jeklarne, kmetijska industrija, jedrska industrija, industrija celuloze in recikliranja, prehranska industrija in izkopavanja ter kemična in petrokemična industrija.

LKR

LKR podjetje zna izdelati najzahtevnejše izdelke in modele iz kovine in ognjevarne keramike za vse vrste industrij in zahtev neglede na to, kako majhen ali velik je izdelek. Livarna lahko ulije izdelek, ki je lažji od kilograma in do 10 ton. Uporabljajo sistem tri D tiskanja in poseben material ter tehnologijo.

LKR podjetje ima napredne programe, ki podpirajo CAD-CAM in CNC stroj s petimi osmi, ki zmore montažno površino 3000 mm in obremenitev plošče do 10 ton. Imajo tudi CNC vertikalno stružnico z motornim orodjem vse do 1200 mm velikosti. Nazadnje lahko uporabijo še nadaljnji CNC rezkalni in stružilni stroj za končno obdelavo.

S toplotno obdelavo pa razžarijo jeklo ali litine, to pomeni, da z ustrezno hitrostjo segrejejo material in ga na tisti temperaturi nekaj časa držijo segretega in ko ga začnejo na pravilen način ohlajevati, se doseže večje ravnotežno stanje mikrosturkture materialov. Podjetje LKR s tem zagotavlja dimenzijsko obstojnost in večjo sposobnost obdelovanja predmeta in lažjo predelavo. Hkrati doseže boljše mehanske lastnosti predmeta in znižajo njegovo trdoto.

Za kaljenje uporabljajo vodo, olje, solno kopel in zrak. Ko povečajo trdoto jeklo in tudi litina postaneta bolj krhka, medtem ko se njuna žilavost zmanjša. Te spremembe povzročijo velike temperaturne spremembe v materialu. Ker se to ne sme dogajati v podjetju poskrbijo za to, da se material ne krivi in da nima razpok tako, da ga kali.