Bi si radi pred začetkom ali tekom delo izračunali višino vaše plače? Izračun bruto neto plače lahko povsem enostavno opravite s pomočjo kalkulatorja, dostopnega na spletu.

Izračun plače s pomočjo kalkulatorja vam prikaže konkreten znesek, saj pri tem vzame v obzir različne socialne okoliščine, kot so na primer vzdrževani družinski člani ali otroci, tudi v primeru invalidnosti ali zaposlitve po 65. letu. Pri končnem izračunu najdete tudi podrobno poročilo o prispevkih za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje in vse ostale prispevke za plačo. Izračun plače spada med skorajda obvezno znanje vsakega zaposlenega ali iskalca zaposlitve, saj le tako lahko bolje upravljate z lastno prihodnostjo.

izračun plače

Zakaj sploh delati izračun plače?

Izračun vam zagotavlja osnovo za finančno varnost. Če ste iskalec zaposlitve in se pripravljate na razgovor, ali pa če ste že zaposlen in se želite s šefom pogovoriti o dvigu plače, je vaše razumevanje bruto neto plače ključen dejavnik za uspešen zaključek pogovora o plači. Če teh osnov ne poznate, se lahko hitro zmedete in se neustrezno pogajate ter se zadovoljite z bruto neto plačo, ki je niste pričakovali (je precej nižja od pričakovanj). To lahko privede do nezadovoljstva, zato se takoj (če se do zdaj še niste) pozanimajte o vaši bruto neto plači.

Ko bodo delodajalci z vami govorili o bruto plačilu, ki predstavlja celoten mesečni znesek zaposlenega, to še ne pomeni, da je to znesek, ki ga boste na začetku meseca dobili na svoj račun! Bolj pomemben je podatek o neto plači, zato je pomembno, da imate ta izračun plače dobro razdelan.

Pred vsakim razgovorom je ključno, da se pripravite na vprašanje o pričakovani plači, ki vam ga bo delodajalec gotovo zastavil. Če si boste predčasno jasno postavili meje, boste lažje izrazili svoja pričakovanja in predstavili argumente za to. Čeprav pogovor o plači pri nekaterih delodajalcih ni najbolj zaželen že na prvem razgovoru, se vseeno pozanimajte o tem, saj boste le tako lahko vedli, kaj smete pričakovati in ali vas delo še zanima.