Zagotovo ste že slišali za Šmarno goro. Je Ljubljani najbližja in visoka je 676 metrov. Pravijo ji da je hišna gora Ljubljančanov. Šmarna gora je med najbolj obiskanimi gorami pri nas, je idealna lokacija za izlet na lep sočni dan, kot pa tudi na deževne dni. Šmarna gora se dviguje strmo nad zaprodeno ravnino ob Savi severozahodno od Ljubljane.

šmarna gora

Nekoč je na vrhu gore stal grad, v 18. stoletju pa so postavili cerkev Matere božje, poleg pa je danes tudi gostišče za obiskovalce.  Na Šmarno goro se lahko odpravite po petnajstih različnih poteh, vse te so zelo obiskane. Šmarna gora ima dva vrha, namreč Šmarna gora in Grmada. Grmada ni ravno obiskana. Poti na Šmarno goro so izjemno lahke, zato se lahko nanjo odpravimo kadar želimo, si želimo manjšega sprehoda, nadihati svežega gorskega zraka, nagledati prelepega razgleda ali pa tja hitimo za hiter trening. Vsekakor je izlet na Šmarno goro primeren za vse, ali ste starš z otroki, gorski tekač ali kolesar, upokojenec ali pa planinec, in se želite preizkusiti.

Poti na Šmarno goro so polne kulturnih in tudi naravnih znamenitosti, vse te so napisana na informativnih tablah, poleg pa tudi opis te znamenitosti. Nekaj delčkov teh poti je še od preteklosti, večino pa so dodelali planinci. Vse poti pa imajo tudi svoje lastno ime. Nekatere poti so krajše nekatere pa daljše, ampak vseeno za vzpon ne boste potrebovali več kot 1 ure 45 minut. Najkrajša pot pa vas na cilj pripelje že v 45 minutah.

Ko boste prispeli na vrh, vas bo tam pričakal čudovit pogled na Julijske alpe, Kamniško savinjske alpe, ljubljansko kotlino in tudi velik del Dolenjske. Na vrhu pa stoji tudi zvonček, za katerega naj bi veljalo, da se bo tistemu, ki ga pozvoni uresničila skrita želja. Poleg zvonca pa na vrhu stoji tudi kužno znamenje, to je najstarejša znamenitost, katero so postavili preživeli pred Turki in kugo.