Če vsaj malo spremljate moj blog že veste, da na svojih potovanjih iščem drugačnost in delam primerjave. Nekega dne je prišel dan, ko sem si rekel: David Vidrih, čas je za nekajdnevni oddih in odločil sem se za meni zelo ljubo destinacijo: Maroko. To deželo sem obiskal že velikokrat, najbolj pa mi je všeč, ker se do te čudovite dežele pride hitro in cenovno ugodno. Tam so mi izredno všeč ljudje in barvnost ter raznolikost dežele.

Različni ljudje me poznajo po mojih različnih lastnostih, vendar pa velika večina ve, da je David Vidrih velik gurman. V Maroku vedno jem odlično hrano. Vsi ti okusi in vonjave me vedno znova presenetijo na dober način. Tukaj ljudje res znajo pripraviti hrano, da se brbončicam kar meša od veselja. Vendar pa mi je všeč tudi njihov način življenja, zato sem ob zadnjem obisku sklenil, da bom prebival v njihovi tipični hiši, kateri se reče Riad. No, ampak lepo počasi.

David Vidrih: Potovanje v Maroko

David Vidrih: Potovanje v Maroko

Ob zadnjem obisku sem se odločil obiskati čudovito mesto Marrakech. Tukaj boste ostali brez besed, saj je mesto arhitekturno naravnost čudovito. Ravno zaradi te lepote sem najel Riad. To so posebne hiše, značilne za to deželo. Njihova posebnost je, da so hiše orientirane navznoter, kjer je velik atrij. Od zunaj so v veliki večini vidne le stene, katere zaščitijo prebivalce pred vročino in tudi pogledi. Ne bi bil David Vidrih, če si ne bi izbral Riad s šestimi sobami, katere sem si delil s študenti popotniki iz južne Amerike, tako da je bil obisk res razgiban in pester. Imeli smo res čudovito hišo s prekrasnim vrtom kjer smo se umaknili gneči in hrupu iz ulic in tržnice.

Do sedaj sem objavil že nekaj različnih vtisov iz različnih potovanj. Vedno pa je tudi skupna točka, da me na vsakem potovanju prevzame narava. Tokrat sem se odpravil raziskovat Jardin Majorelle. To je botaničen vrt v novejšem delu mesta, kjer lahko res občudujete čudovite barve, predvsem pa prevladuje modra. V vrtu se lahko sprostite, se sprehajate ali izvajate različne meditacije. Posebnost dotičnega vrta je, da je bil včasih v lasti modnega oblikovalca Yves Saint Laurenta. Po njegovi smrti so njegov pepel raztresli po botaničnem vrtu. Vedno ko obiščem ta vrt se sprašujem, če bo David Vidrih tudi kdaj tako zveneče ime, da si bom lahko privoščil tako čudovit košček sveta oziroma narave. To je eden izmed najlepših in najbolj sproščujočih vrtov v moji zbirki ogledov. Tukaj se res lahko poglobim vase, se umirim in uživam v vsakem vonju in pogledu.

Vsa ta lepota ni ostala neopažena in UNESCO je uvrstil to lepo mesto na seznam dediščine. Da imam jaz, David Vidrih, čast obiskati vsa ta mesta me presune ko si ogledujem nastope dervišev, poslušam starodavne zgodbe o nastanku mesta, o njihovi kulturi in religiji. To je res mesto, v katerem se popolnoma izgubiš. Čutno in dobesedno. To se mi je zgodilo na njihovem bazarju oziroma tržnici, ko sem se med petnajst tisočimi stojnicami izgubil. Po navadi imam dober smisel za orientacijo, vendar so me čutila izdala. Na tržnici je toliko različnih vonjav, vtisov, barv, ljudi … Nemogoče je bilo zame, da ostanem zbran. Preplavili so me občutki, pozabil sem na dejstvo, da ne vem točno kje se nahajam in sem enostavno užival.

David Vidrih: Potovanje v Maroko

David Vidrih: Potovanje v Maroko

Ko sem prišel k sebi, se zbral in našel pot nazaj proti svojemu začasnemu domu, sem v naslednjih dneh opazoval tudi ljudi. Ljudje in medsebojni odnosi me vedno znova fascinirajo. Tukaj so ženske dokaj zapostavljene in so v večini doma ali obdelujejo zemljo. Moški so skrbniki družine in po večini oni delajo in služijo denar. Tukaj je najhitreje rastoča panoga turizem, tako da delo dokaj hitro najdejo. Šolanje je cenovno nedostopno in zato se deklice šolajo le do nekje 12 leta, ko je brezplačno. Kot vedno sem nekoliko primerjal situacijo z domačo in sem si rekel sam pri sebi: David Vidrih, res so pomanjkljivosti v naši državi, vendar pa je šolanje omogočeno vsem enakopravno.

Tudi pri ogledu arhitekturnih lepot se nekoliko zatakne pri demokraciji in enakopravnosti. V Maroku namreč je vstop v sakralne objekte kot je mošeja, dovoljena le muslimanom. Se pa zato izplača pogledati grobnice in različne palače. Tukaj lahko res vidite ta poseben umetelen stil, čudovite poslikave in izdelki iz zlata ter ostalih kovin. To je res bogato mesto, ki vas ne bo razočaralo. Marrakech ponuja vse, arhitekturo, zgodovino, kulinariko, kulturo in čudovito naravo. To je eno izmed tistih mest, ki imajo v mojem srcu posebno mesto. Ko me vprašajo; David Vidrih, katero destinacijo priporočaš za oddih in raziskovanje? Prav gotovo je na tem seznamu na vrhu absolutno Maroko. To je bila tudi dežela, katero sem obiskal na svojem prvem potovanju, torej ima veliko sentimentalno vrednost.