Predplačniške kartice niso nov izum. Pred stotimi leti so pred izumom papirnatih valut vladarji na papirnate liste napisali znesek vrednosti in jih nato izdali drugim vladarjem ali pa osebam, ki so potrebovale denar. Te liste so nato osebe uveljavile v banki za zabeleženo valuto. Danes se reče temu ček, ki je izstavljen, ko oseba nima dovolj denarja za takojšno plačilo zneska. S čekom nato podjetje banki izpostavi dokazilo in se znesek prenese z bančnega računa osebe, ki ga je napisala, do osebe, ki ga je sprejela. Predplačniške kartice delujejo po istem principu.

Ko oseba kupi predplačniško kartico, prenese valuto iz ene vrednosti v drugo. Po navadi je to v obliki posojila. Na primer najbolj uporabljene tovrstne kartice so mobilne kartice. To so kartice, ki jih lahko oseba kupi vsepovsod, ali v samopostrežbi ali pa na pošti. Po nakupu predplačniške kartice moramo vnesti kodo, ki je napisana na kartici v poljubni telefon. To naredimo tako, da pokličemo na posebno telefonsko številko, ki jo ima vsaka naročniška služba. Simobil na primer ima številko 448. Po klicu na to številko moramo izbrati pravilno možnost na samodejnem informativnem servisu. V tem primeru izberemo 2 in nato vtipkamo številko. Ko sistem zazna, da je številka pravilna, bo na vaš račun nakazal kupljen znesek.

predplačniške kartice

Številk je ogromno, zato je verjetnost, da je izstavljena ista številka dva krat zelo majhna. Druga vrsta predplačniške kartice je recimo za nekatere internetne storitve, ki delajo po istem principu. Recimo, da uporabljate nekakšen servis na internetu, ki je časovno omejen. Nekatere kartice namesto valute uporabljajo časovne vrednosti. Recimo za 15 € imate lahko dostop do servisa za 1 mesec. To je bilo zelo pogosto v prejšnjem desetletju, ko je internet bil še zelo drag za uporabo in so servisi potrebovali dodatna plačila za delovanje. Dandanes so takšni servisi že zastareli in je zelo redko, da se takšni modeli plačila še uporabljajo.

Zaradi velike popularnosti internetnih nakupov so podjetja izumila različne načine plačila naročil. Eden od načinov plačila so predplačniške kartice, kjer prenesemo vrednost valute v digitalno posojilo. Primer takšnega servisa v Sloveniji je Paysafecard. Te predplačniške kartice imajo različne vrednosti, od 10 do 50 evrov. Običajno se za vsako kartico katerekoli vrednosti plača še en evro provizije. Kartice delujejo tako, da je na računu izpisana posebna koda, s katero lahko uveljavimo posojilo na katerikoli strani, ki podpira Paysafecard plačila. To je zelo varen in enkraten način plačila za vse ljudi, ki nočejo zaupati svojih bančnih podatkov neznanemu podjetju.