Zunanji žar je element, ki pri kosilu na terasi ali pikniku doda poseben čar. Ker imamo na trgu veliko ponujenih žarov raznih vrst in različnih kakovosti, vam za lažje odločitve predstavljamo nekaj razlogov, zakaj izbrati prav določen kvaliteten zunanji žar, ker ima zelo dobro kvaliteto, ima vse na svojem mestu, brez slabega vonja po žaru. Čeprav se je sezona bolj ja kot ne že zaključila, pa bo v primeru, da je vaš žar že dotrajan, ali da še nimate žara in bi si ga želeli imeti, pravi čas, da razmislite o nakupu novega.

Pripravljanje jedi na žaru je čisto drugače, kot, da bi kuhali ali pekli v kuhinji. Zato ima tudi lastne zakone, ki jih obvladajo žar mojstri. Žar mojster pa ni zelo težko postati. Potrebujete dve stvari: veliko veliko vaje in dobro opremo. Za veliko vaje morate poskrbeti sami, za kvalitetno opremo pa poskrbimo mi.

zunanji žar

Najpomembnejša stvar za žar mojstra je zunanji žar. Ne samo, da tak žar zelo poenostavi delo, saj imate verjetno vse na svojem mestu, vam omogoča  tudi, da dobro spoznate svoj eden in edini žar, saj verjetno delate v enakih pogojih. To pomeni, kadar se  zunanji žar enkrat namesti, vam ni več potrebno ukvarjati s tem, ali se podlaga malo krivi, s katere strani piha veter, ali imate dovolj prostora, da se med delom ne zaletavate v predmete ali pripomočke.  To vam omogoča vsakič, ko boste delali v enakih pogojih. Tako boste zares spoznali zakone vašega zunanjega žara. Skrivnost odličnih priprav jedi z žara ni le v njihovi sestavi, ampak tudi v kvaliteti priprave.

Zunanji žar ima tudi lastnost, ki je v njegovem imenu… peka zunaj. S notranjo peko ni nič narobe in nas v mrzlih dneh reši težav, ko nam zadišijo okusni čevapčiči, vendar kadar pečemo notri, moramo paziti, da prostor dobro prezračimo, da se vonj po žaru v stanovanju ne bo zadrževal dlje časa ali celo dni.