Včasih oznake v obliki prometnih znakov enostavno niso dovolj oziroma niso primerne za oznako tistega, na kar bi morali biti vozniki na določenem območju še posebej pozorni.

Kaj je talna signalizacija?

talna signalizacija

Gotovo ste na cestah, po katerih se vsak dan vozite in sprehajate, že zasledili kakšen primer talne signalizacije – pravzaprav verjamemo, da je bilo teh primerov že malo morje. Med talno signalizacijo namreč spada marsikaj – črte, ki označujejo parkirna mesta, polna ali prekinjena črta, ki dvopasnovno cesto deli na pol, debele bele črte, ki označujejo mesto, kjer je pešcem dovoljen prehod čez cesto in, ki ji po domače rečemo kar zebra … Talna signalizacija je na cestah po vsej Sloveniji zelo pogosta in primerov talne signalizacije je vedno več – so uporabni, zanesljivi in opazni, poleg tega pa ne zasedajo prostora, ki bi lahko bil namenjen cestišču-

Pri talni signalizacije poznamo dva načina nanosa barve, ki se med seboj razlikujeta v tem, v koliko slojih nanesemo barvo – enoslojnega in dvoslojnega, ki lahko tudi vidite na www.talneoznacbe.si/talna-signalizacija. Oba imata svoje prednosti in slabosti – enoslojni je od dvoslojnega mnogo cenejši, vendar je potrebno nanos barve dokaj redno obnavljati, saj rada bledi. Dvoslojna talna signalizacija je precej dražja, vendar je izredno obstojna in brez kakršnih koli težav zdrži tudi do nekaj let. Prva oblika talne signalizacije je tako bolj primerna za začasne označbe, na primer, če je potrebno označiti delo na cesti ali v njeni okolici, medtem ko je druga oblika, torej dvoslojni nanos barve primeren predvsem za tiste označbe, za katere želimo, da trajajo.

Talna signalizacija je nujen element varnosti v prometu, ki lahko v določenih situacijah zgolj označuje določene spremembe na cesti, v nekaterih primerih pa celo rešuje življenja. V našem podjetju vsakršno talno signalizacijo izrišemo kakovostno, s pomočjo prednarejene ali po meri izdelane šablone. Če ni bila naročena pri nas, gotovo ne bo zdržala dolgo.