Je pred vami obdobje, ko ste v pričakovanju novega družinskega člana in skrbno pripravljate in opremljate otroško sobico? Seveda so pri samem opremljanju najbolj pomembne otroške postelje. Otroške postelje morajo biti kar se da kakovostne in varne, saj malčki večino svojega takratnega življenja preživijo v postelji. Otroške postelje so različne, za različne starosti. Pri naših najmlajših so postelje po večini kombinirane z previjalno mizo, ki jo takrat seveda tudi potrebujemo. Ko dojenček odrašča v malčka in večjega otroka, tudi otroške postelje z njimi rastejo in se spreminjajo. Otroške postelje so kasneje večinoma enojne, razlikujejo se le po višini in obliki.

otroške postelje

Nekatere otroške postelje so v obliki risanih junakov ali priljubljenih gasilskih avtomobilih, ladjah in letalih, za punčke pa so kar v obliki princeskinih gradov in soban. Otroške postelje lahko kasneje kombiniramo z pisalno mizo ali predalniki za shranjevanje igrač. Če imate dva otroka so otroške postelje priljubljene v obliki pograda ali premičnih postelj. Ko so otroci že malce večji jim pustite da sodelujejo pri izbiri otroške postelje, saj se mora na njej dobro počutiti in v miru zaspati. Postelja mora predstavljati varnost in udobje. Ker otroci hitro odraščajo in si tudi hitro premislijo kaj jim je všeč, je priporočljivo, da izberete čisto navadno posteljo, ki jo kasneje opremite in dekorirate na bolj zanimiv in zabaven način. Če so otroci dovolj stari morajo vsekakor sodelovati pri nakupu. Razkažite jim več možnosti in naj se kasneje otrok sam odloči za izbiro postelje.

Tako bo imel občutek odgovornosti in se bo z večjim veseljem zvečer ulegel v svojo udobno posteljo in mirno zaspal. Vi pa jim le omejite izbiro in se prej pogovorite o željah in različnih možnostih. Kot omenjeno, bodite predvsem pozorni na udobje, saj otrok preživi več časa v postelji kot odrasel človek. Spanec je pomemben tako pri vas kot pri malčkih, ki še odraščajo in je rastni hormon najbolj delujoč prav v času spanja.