Endodontija pomaga, ko je notranjost zoba bolna in jo je treba zdraviti. Včasih so tak zob kar izpulili, danes pa se vse to da že pozdraviti in ohraniti zdrave  er svoje zobe, kar je odlična novica. Kaj je endodontija in kako poteka si poglejte na tej povezavi https://luxdental.si/endodontija/. Če so zobne korenine bolne, potem se jih bo zobozdravnik lotil s tem postopkom. Zdravi tudi zobno pulpo ter obzobna tkiva obenem, ki so v okolici obolenja.

endodontija

Specialist endodontije -endodont opravlja tovrstno zdravljenje. Endodontija poteka tako, da s posebnimi inštrumenti dostopi do korenine zoba, v njih spusti zdravilo in uspešno pozdravi zob. Če je zobna pulpa že odmrla, je to edini način, ko se lahko ohrani zob in ga n treba izdreti. V večini primerov se vnetje kosti zmanjša in tudi izgine. Zdravljenje se s pomočjo rentgenske slike preveri po enem letu in se vidi, kako je bilo uspešno.

Primarna endodontija se izvaja takrat, ko se na zobu še niso izvajala nobena zdravljenja. Tudi takrat, ko je vnetje zobne pulpe kar obsežno ter je vidno napredovalo, ko pride do odmrtja zobne pulte in takrat pride do  periapikalnega parodontitisa kar se dobro vidi tudi na rtg sliki. Uporabi se tudi, ko se izvaja zobna protetika, to pa je takrat, ko zdravnik ve, da bodo posledice zaradi nepravilno usmerjenega zoba. 

Endodontija se pri živih zobeh izvaja z lokalno anestezijo., ki pa ni vedno nujna takrat, ko so zobje že mrtvi in se ne čuti nobena bolečina. To pa izvede zdravnik tako, da naredi prehod skozi zob do korenine. Nato z iglami in instrumenti čisti koreninske kanale in vse. kar je v okolici potrebno. Z antiseptično tekočino pa skuša odstraniti bakterije.

Nenazadnje vse očiščeno zapolni s posebnim polnilom, ki ozdravi korenine in okolico zobovja, to pa potem pozdravi zob, oziroma korenino in obzobna tkiva te zoa ni treba spuliti.