Ahilova tetiva, oziroma trn v peti kakor rečemo bolj pogovorno je poškodba kite. Po navadi se pojavi med zdrsom stopala ali hitrimi menjavami. Velikokrat se zgodi pri igri s športom, še posebej pri nogometu, tenisu, košarki, odbojki i rokometu. Zato tudi vidimo mnogo takih športnikov z prevezami skozi peto in ki hodijo na zdravljenje ahilove tetive. Nekateri ljudje sploh ne vedo da je prisotna pri njih, nekateri pa se s tem soočajo vsak dan.

ahilova tetiva

Ime ahilova tetiva je prišlo iz starogrške mitologije o nekem bojevniku, kateri je bil še kot dojenček potopljen v reko kjer je dobil nadnaravno ranljivost. Edino peta je ostala ranljiva, ker ga je mati držala za njo in ni bila potopljena v vodo. Tem zgodbicam lahko verjamemo, da je ratala bolečine malo bolj zanimiva, vendar je na koncu na vse zadnje še vedno samo zgodbica. Ahilova tetiva je najmočnejša v človeškem telesu prav tako pa tudi zelo občutljiva in se hitro poškoduje. Če se želimo izogniti poškodbam se je potrebno zadosti ogrevati in zadrževati od težkih bremen. Seveda so tudi ostali dejavniki, ki so pobudniki za nastanek bolečin, na primer način hoje, teža telesa, obutve, elastičnost tkiv in tako naprej.

Za zdravljenje je potrebna rehabilitacija, kjer fizioterapevt prilagodi delo glede na poškodbo in ostale dejavnike. Če želimo popolnoma ozdraviti lahko to traja po več tednov, včasih pa je potrebna tudi operacija. Nikoli ne moremo vedeti, če smo popolnoma ozdravljeni, saj se velikokrat zgodi da se ahilova tetiva, tako kot ostale bolezni, čez nekaj let pojavi nazaj še posebej pri tistih ki tega ne vzamejo resno in ne prilagodijo način življenja. Dan danes imamo na voljo polno centrov, kjer omogočajo rehabilitacijo. Pri tem uporabljajo razne aparate kjer se s frekvenčnimi radio signali sproži metabolična aktivacija tkiva in obtoka. Z njimi se dobi najboljše rezultate, nudi pa jih vsak center z terapijo.